Taakrisico analyse

Taak risico analyse

Een Taak Risico Analyse (TRA) is een risicobeoordeling van een taak die ruim voor uitvoering van de werkzaamheden wordt gedaan om maatregelen voor veilig werken te bepalen en voor te bereiden. In deze toolbox leggen we uit wanneer en hoe u een TRA uitvoert.

Wanneer
Voordelen

Daarom Viveen

Wanneer is een TRA noodzakelijk?

Het is belangrijk een TRA op te stellen als:

  • Werkzaamheden met een hoog risico worden uitgevoerd en bestaande procedures niet gevolgd kunnen worden;
  • Procedures of werkinstructies opgesteld of bijgesteld moeten worden;
  • Werkzaamheden voor het eerst worden uitgevoerd en de risico’s en ongewenste gevolgen nog niet bekend zijn;
  • Een TRA procedure dit verlangt bij bepaalde werkzaamheden.

De verstrekker van een werkvergunning kan verlangen dat u een TRA inlevert voor werkzaamheden met een hoog risico. De TRA is een aanvulling op de RI&E.

In de volgende situatie kan een TRA nodig zijn:
Het werk bestaat uit het loskoppelen en weg takelen van aan pomp voor chemicaliën die gekoppeld is aan een installatie. Voor deze werkzaamheden is geen standaard werkinstructie beschikbaar. Het werk wordt incidenteel uitgevoerd en de risico’s lijken groot.

Werkwijze van het opstellen van een TRA

Het beste kan de werkwijze worden beschreven in een TRA-procedure. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor een goed uitgevoerde TRA. Betrek bij het opstellen van een TRA altijd enkele mensen die het werk gaan uitvoeren en eventueel een technisch en/ of veiligheidskundig specialist. Zorg dat iedereen goed op de hoogte is van de situatie tijdens het uitvoeren van het werk. Ga bij voorkeur kijken op de plaats waar het werk plaats gaat vinden en zorg dat informatie zoals technische tekeningen en instructies beschikbaar zijn. Breng activiteiten, risico’s en beheersmaatregelen systematisch in kaart.

Gebruik een formulier en geef hierop aan:
1. Een korte en duidelijke omschrijving van het werk, bijvoorbeeld ‘Het uitbouwen van pomp P506 in pompput 500’ en de namen en functies van alle personen die betrokken zijn bij het opstellen van de TRA;
2. Welke stappen achtereenvolgens worden genomen in het werk;
3. Bepaal per stap wat de risico’s zijn en schrijf ze op;
4. Stel maatregelen vast die het risico zoveel mogelijk verlagen. Kies bij voorkeur bronmaatregelen.

Kom in contact

    Duurzame relaties met tevreden opdrachtgevers

    Veiligheid boven alles! Dat vonden deze opdrachtgevers ook.
    Samen met hun hebben we de werkomgeving van duizenden werknemers verbeterd en veiliger gemaakt.

    Siemens Mobility

    Op het renovatie project RSN (Renovatie Stuwensemble Nederrijn en Lek) heb ik als hoofd uitvoering en site manager van Siemens Mobility B.V. Rick ingehuurd als assistent.Dit is mede gekomen vanwege zijn studie MVK (middelbaar veiligheidskundige) en daaropvolgend voorgenomen HVK opleiding (hogere veiligheidskundige) ook als veiligheidsman voor het project.Deze heeft hij inderdaad opgepakt naast zijn toch wel drukke werkzaamheden en hoopt hij in 2021 zijn opleiding af te ronden.Rick is een prettige persoon om mee te werken die zich heel goed weet in te leven in de situatie.Gezien het gegeven dat het project zich op 3 locaties afspeelde was dit een complex project.Hij heeft bewezen om zelfstandig met goede communicatie naar mij toe zijn werkpakket op te pakken.Belangrijk onderdeel daarvan was het beoordelen van werkpakketten en het controleren van de werkzaamheden op site volgens deze werkinstructies.Bij afwijkingen en bij mogelijk gevaarlijke situaties was het zijn taak om met de betreffende persoon (personen) in gesprek te gaan om op zoek te gaan naar betere werkmethodes.Indien noodzakelijk werd er na goed overleg ook gesanctioneerd.Verder is zijn kennis over (zwaar) hijswerk zeer waardevol geweest op het project.Het beoordelen van hijsplannen en toezicht op het veilig uitvoeren van grote hijswerkzaamheden is van grote waarde geweest.Alles bij elkaar genomen is de inbreng van Rick van grote waarde geweest voor het project en heb ik daar veel steun van ondervonden.Met vriendelijke groet,Andy Kriek

    Andy Kriek

    Siemens Mobility

    project Nederrijn en Lek (renovatie stuwenensemble)

    Ik ben Gido Stuurman, Hoger Veiligheidskundige en Risicomanager. Ik werk als Safety Manager op projectbasis op de grote bouwprojecten.In 2018 – 2020 heb ik samengewerkt op het project Nederrijn en Lek (renovatie stuwenensemble) met Rick Viveen. Samen waren wij ondersteunend voor de lijn op het gebied van Veiligheid en Gezondheid. Mijn ervaring met Rick is dat hij een persoon is die investeert in de relatie met medewerkers. Een prettige persoonlijkheid die staat voor zijn vak. Inhoudelijk zeer kundig op het gebied van de Civiele Techniek met als expertise hijs en hef arbeid. 

    Gido Stuurman

    Hoger Veiligheidskundige en Risicomanager

    Gefeliciteerd met je nieuwe website

    Beste Rick, gefeliciteerd met je nieuwe website! We willen je bedanken voor het vertrouwen en de prettige samenwerking! Daarnaast kijken we er naar uit om samen er voor te zorgen dat we meer bedrijven bewust maken van een veilige werkomgeving. Samen gaan we er voor zorgen dat we veel bedrijven bereiken.

    Marijn Bos

    Bosswebdesign.nl